För att bli Divemaster måste man inte bara ha exceptionella dykskills (vilket jag givetvis redan har, jag menar… hallå!), man måste även kunna allt i hela världen om fysik, kemi och fysiologi. Okej, kanske inte riktigt ALLT, men mer än jag hade förväntat mig när jag kom på idén att dykning verkar vara en soft grej att jobba med lite så där vid sidan av det glamorösa livet som socialsekreterare. Detta innebär att jag nu, på min dyrbara fritid, ägnar timmar och åter timmar åt att damma av och bättra på mina extraordinärt bristfälliga kunskaper från högstadiet och gymnasiet om naturvetenskap. Sittandes över ”Dykencykolpedin” och Divemaster-boken sliter jag mitt hår och ifrågasätter sundheten i att låta val som man gjorde när man var en korkad 15-åring styra hela ens livsbana. Min egen 15åriga kompetens kan ju uppenbarligen ifrågasättas eftersom jag valde att läsa meningslösa ämnen som samhällsvetenskap och psykologi på gymnasiet när det är uppenbart att jag borde ha ägnat mig åt naturvetenskap (där det är ordning och struktur) för att förenkla framtida dykstudier! Hur kunde jag vara så blind?! Att mitt val att bli samhällsvetare har lett till att jag har kunnat läsa en utbildning på universitetet och få ett arbete där jag trivs fantastiskt bra, är detaljer som jag inte lägger massa onödiga värderingar i när hela mitt fokus ligger på att förstå principer och lagar inom fysiken. Man måste ju prioritera i livet. Mitt studiearbete just nu hade förenklats om jag hade läst natur på gymnasiet vilket innebär att det uppenbarligen var det enda rätta valet!
Eftersom jag inte gillar att göra saker halvdant lägger jag givetvis ner hela min själ i pluggandet och vill förstå varenda liten detalj som ens vagt går att relatera till det aktuella ämnet. Detta leder givetvis till en uppsjö följdfrågor som den taskiga boken helt enkelt vägrar att svara på, trots upprepade försök att med både hot och fjäsk få den att dela med sig av sin visdom. Google vill inte heller sammarbeta eftersom man minst måste vara kärnfysiker för att ens förstå vad man ska googla när man vill ställa frågor om samband som har med gas och tryck att göra. Om man mot förmodan hittar ett begrepp att googla rakt av måste man ha läst matte E och avancerad, akademisk engelska för att ens kunna tyda orden på sidorna som dyker upp. Min och Googles relation är därför lite ansträngd för tillfället. Som tur är har jag en syster som är marinbiolog och miljövetare! Hon har svar på allt om naturvetenskap! Som en hjälte tog hon sig ann mina frågor – svarade, resonerade och slog i sina svåra och tjocka kursböcker från universitetet. Att jag ibland inte ens begrep svaren på mina frågor och vi fick köra versionen ”fysik for dummies” spelade ingen större roll. Det fanns ett svar! Min upplevelse av att ”förstå” gjorde att det inte var så noga att svaren ”bara” var close enough. Hur relevanta dessa förståelser är för min framtida dykkarriär är svårt att veta, men min misstanke är att jag troligen inte kommer att behöva svara på frågor om oxidation i kroppens celler under ämnesomsättningen överdrivet ofta…
På tal om syrran – hon ska också följa med till Filippinerna i två veckor och göra sin OW- och AOW-kurs! Jag är helt lyrisk över detta och hoppas intensivt att jag ska få vara DMT på hennes kurser! Min entusiasm är enorm och jag har redan börjat planera framtida resor som jag tycker att vi borde göra tillsammans. Egypten och Malta ligger nära till hands för lite billiga och enkla landbaserade dykresor! Jag vill vara med när hon får dyka med sin första delfin eller se sin första haj och dela den eufori som man känner efteråt! Jag vill ta med henne till trevliga vrak som jag har besökt och se om hon delar min fascination för att simma in i allt. Jag har även planer på hur jag ska ”lura henne” att fortsätta dyka även här i Sverige. Hon älskar fiskar, särskilt svenska fiskar, och jag tycker att vi ska dyka i t. ex. Lysekil och ha med oss skrivplattor och fiskkartor så att hon i realtid kan ge mig en kurs om fiskarter och informera mig om vad det är för fantastiska djur jag ser (istället för att i efterhand försöka gissa vad man såg genom att bläddra i en fiskbok)! Vem vet vi kanske till och med har varsin Aqwarykonsoll där vi kan ha med oss bilder på fiskarna och peka direkt på skärmen! En dykande syster kommer helt enkelt att bli legendariskt!